Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie z szybą sałatką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 pojedyńcza
marchewka 1 średnia
musztarda 1 łyżeczka u mnie angielskiej
sól mała szczypta
bazylia duża szczypta suszonej
oliwa 1 łyżka lub olej rzepakowy
miks sałat garść
jogurt naturalny 2 łyżeczki
miód do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie z szybą sałatką

Pierś z kurczaka dzielimy na pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem.
W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju).
Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Do torebki do smażenia wkładamy oba kawałki piersi w musztardowo ziołowej marynacie oraz pociętą marchewkę.
Na rozgrzaną (mały ognień) patelnię układamy naszą torebkę do smażenia z zawartością. Smażymy na minimalnym ogniu z obu stron po kilka minut, aż do miękkości mięsa (czas zależny od grubości naszej piersi, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do torebki).
Tak przygotowaną aromatyczną pierś z kurczaka podajemy z marchewką oraz miksem sałat. Sałatę mieszamy ze słodkim jogurtowym dresingiem - jogurt mieszamy z łyżeczką cukru lub miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 24.10.2016 21:17
Apetyczny obiadek:)
ilka01 24.10.2016 15:50
super propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak