Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie z szybą sałatką
W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju).
Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Do torebki do smażenia wkładamy oba kawałki piersi w musztardowo ziołowej marynacie oraz pociętą marchewkę.
Na rozgrzaną (mały ognień) patelnię układamy naszą torebkę do smażenia z zawartością. Smażymy na minimalnym ogniu z obu stron po kilka minut, aż do miękkości mięsa (czas zależny od grubości naszej piersi, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do torebki).
Tak przygotowaną aromatyczną pierś z kurczaka podajemy z marchewką oraz miksem sałat. Sałatę mieszamy ze słodkim jogurtowym dresingiem - jogurt mieszamy z łyżeczką cukru lub miodem.