pierś z kurczaka w marynacie musztardowej z ratatouille

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    300g
  • czosnek

    2 ząbki
  • bakłażan

    ok.200g
  • cukinia

    ok.200g
  • marchew

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • jajko

    1
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • musztarda bawarska

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • papryka zielona

    wedle uznania
  • papryka żółta

    wedle uznania
  • papryka czerwona

    wedle uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W oryginalnej wersji ratatouille dodaję się pomidory, niestety mój gość nie
je pomidorów, więc z nich zrezygnowałam i dodałam zastępczo marchewkę.

* Pierś z kurczaka rozbić na równe płaty. Do miski włożyć piersi z kurczaka, dodać wszystkie musztardy, sól oraz pieprz.
* Zamarynować (ja marynowałam ok. 3h)
* Marchew oraz czosnek pokroić w kosteczkę, a cebulę w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzucić marchew, cebulę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: bakłażan, cukinię, papryki. Smażyć aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
* Pierś z kurczaka smażymy w bardzo tradycyjny sposób:
Maczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 16.01.2014 14:34
super danie
Megg 15.11.2013 21:05
super smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat