Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
pierś z kurczaka 2 szt
ser feta 270 g
makaron szpinakowy 400 g
czosnek ząbki 3 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
boczek wędzony 6 plasterków
ser żółty 3 plasterki
jogurt naturalny 4 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt

Porada

Szpinak mrożony w brykiecie będzie lepszy do naszego dania, ponieważ mrożone są całe liście, a nie zmielona szpinakowa papka.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przekroić ostrym nożem wzdłuż, tak aby powstało nam sześć kawałków.
Krok 1 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
2
Cebulę drobno pokroić.Masło rozgrzać na patelni i wrzucić na nią szpinak. Kiedy szpinak już się rozmrozi dodajemy do niego cebulę i smażmy aż cała woda odparuje.
Krok 2 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
3
Do szpinaku z cebulą dodać pokrojony w kostkę ser i smażyć aż się rozpuści. Na samym końcu dodać Jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Szpinaku już nie odparowywać
Krok 3 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
4
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Przelać zimną wodą, aby przestał się gotować. Makaronem wyłożyć dno brytfanki.
Krok 4 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
5
Na makaronie równomiernie rozłożyć szpinak z serem.
Krok 5 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
6
Kawałki piersi z kurczaka dokładnie posypać solą i pieprzem. Piersi ułożyć w równych odległościach na szpinakowym posłaniu
Krok 6 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto
7
Na każdym kawałku piersi ułożyć po 1 plasterku wędzonego boczku i po pół plasterka żółtego sera. Danie zapiekać przez 40 min w 180 t. C.
Krok 7 - Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ekspansja-smaku 07.10.2016 17:20
Bardzo apetyczne, uwielbiam połączenie kurczaka ze szpinakiem ;)
Stenka 05.10.2016 21:08
smaczne danie
Bernadeta1 05.10.2016 19:31
takie jedzonko to moje smaki
edytazaw89@wp 05.10.2016 17:48
Pyszne połączenie
Aleksandra/Olcia 05.10.2016 17:12
super pomysł na mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak