Pierś z kurczaka lekko pijana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • olej

  • mąka

    1,5 szklanki
  • jaja

    4 szt
  • piwo jasne

    0,5 butelki
  • masło

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś umyć, pokroić w kostkę lub paski. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem i cebulą. Zawinąć w folię i zostawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto: oddzielić białko od żółtek i odstawić do lodówki. W misie wymieszać : żółtka, roztopione i ostudzone masło, sól, pieprz. Do wymieszanego dodać piwo. Przykryć misę i chłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ubić pianę z białek, wymieszać z masą. Mięso (po usunięciu cebuli i czosnku) posolić i popieprzyć i zanurzać w cieście. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 16.03.2012 07:58
mniam
Ada-Gaba 10.02.2012 07:18
znakomite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat