Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • buraki czerwone

    4 szt
  • groszek mrożony

    zielony 100 g
  • pomarańcza

    1 szt
  • limonka

    1 szt
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • sok jabłkowy

    150 ml
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Umyte i wysuszone filety z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Na tą samą patelnię dodajemy buraki. Wyciskamy sok z limonki oraz dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy 30 sekund i dodajemy szklankę soku pomarańczowego. Gotujemy 5 minut.
Krok 4 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Na rozgrzanym maśle smażymy kurczaka około 2 minut. Liczymy 1 minuta na stronę. Zdejmujemy kurczaka z patelni na talerz.
Krok 5 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Groszek gotujemy 3 minuty w wodzie aż cała odparuje. Dodajemy do gorącego groszku sok z pomarańczy i miksujemy na gładkie puree.
Krok 6 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Dodajemy nasze wcześniej odłożone filety z kurczaka i smażymy razem z burakami 10 minut. Co około 2 minut przekładamy kurczaka na drugą stronę. Sos powinien być bardzo gęsty i lepki.
Krok 7 - Pierś z kurczaka karmelizowana z kostkami buraka i puree z groszku foto
Wykładamy kurczaka, buraczki z sosem. Z boku wykładamy 1-2 łyżki puree z groszku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat