Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • piersi z kaczki

    2 szt
  • ziemniaki

    4 szt

MARYNATA

  • oliwa

    3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki

SOS ŻURAWINOWY

  • żurawina

    150 g
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • rosół wołowy

    1/2 szkl
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Tej samej wielkości piersi z kaczki oczyścić. Ostrym nożem naciąć 1 cm kratkę na skórze, do samego mięsa. Uważając, aby nie poprzecinać mięsa.
Krok 2 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Składniki marynaty umieścić w misce i rozetrzeć. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę.
Krok 3 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Natrzeć piersi z kaczki, najbardziej od strony mięsa. Włożyć do szczelnie zamkniętej miski i wstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Wszystkie składniki sosu żurawinowego umieścić w garnku i smażyć do uzyskania gęstego sosu. Żurawina najlepiej, żeby była wcześniej przemrożona. Nie będzie wtedy gorzka.
Krok 5 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Zamarynowaną kaczkę położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć 4 minuty od momentu, kiedy zacznie skwierczeć. Od strony mięsa smażyć 2 minuty. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 180*C.
Krok 6 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Z patelni ściągnąć większość przypieczonych przypraw i zlać nadmiar tłuszczu. Wrzucić pokrojone ziemniaki, oprószyć solą i smażyć pod przykryciem.
Krok 7 - Pierś z kaczki z sosem żurawinowy i smażonymi ziemniakami foto
Piersi kacze wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Wyciągnąć z piekarnika i odłożyć na 5 minut skórą do góry, żeby mięso odpoczęło. Pokroić na plastry i podać ze smażonymi ziemniakami i sosem żurawinowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.02.2015 19:30
wspaniale się prezentuje
dollce 02.02.2015 12:17
Wygląda smakowicie
Renataj 02.02.2015 10:57
Kaczka z sosem żurawinowym - bajka.Poproszę taką porcyjkę na obiad.
MałaMi89 02.02.2015 08:49
Obiadek w sam raz dla mnie! Takiego zestawu nie jadłam już jakieś... 3 lata!!!
berys18 02.02.2015 08:48
wygląda smacznie, wypróbuje Twój pomysł
VioletoweKucharzenie 02.02.2015 08:37
nie przepadam za kaczką ale Twoją z chęcią bym spróbowała:-)
Magula 02.02.2015 07:43
taki obidek to bym chętnie zjadła
Seba 02.02.2015 07:26
pyszne mięsko
Adam/ZUB3R 01.02.2015 21:40
smaczne mięsko
gosia1988 01.02.2015 21:28
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat