Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 3 szt
jabłko kwaśne 2 szt
rozmaryn świeży
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z jabłkami

Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piersi doprawić solą i pieprzem.Skórą do dołu położyć piersi na rozgrzaną patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Na tłuszczu z kaczki smażyć jabłka, aby lekko zmiękły. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć usmażonymi na kaczym tłuszczu jabłkami i posypać posiekanym rozmarynem. Piec ok. 15 min z funkcją grilla, aby skórka się zrumieniła. Jeżeli nie lubimy zbyt czerwonego mięsa kaczkę pieczemy dłużej, ale ja uważam, że taka różowa jest najsmaczniejsza. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 07.09.2016 19:08
Ale smaczny obiadek
Konczi 07.09.2016 13:07
Uwielbiam połączenie mięsa z jabłkami :) pysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak