Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki w pomarańczach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
olej 2 łyżki
pomarańcze 2 sztuki
płatki chili 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w pomarańczach

Kroki postępowania

1
Obie pomarańcze dokładnie myjemy. Z jednej ścieramy skórkę i z obu wyciskamy sok. Sok przelewamy do miseczki, dodajemy startą skórkę, płatki chili, goździki, pieprz ziołowy i czarny, sól, miód i goździki. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierś z kaczki w pomarańczach foto
2
Piersi myjemy i delikatnie nacinamy skórkę ostrym noże. Wkładamy piersi do marynaty i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 2 - Pierś z kaczki w pomarańczach foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy piersi wyjęte z marynaty (skórką do dołu). Smażymy ok 10-15 minut i odwracamy na drugą stronę. Smażymy ok 10 minut (czas smażenia zależy od grubości kawałków mięsa).
Krok 3 - Pierś z kaczki w pomarańczach foto
4
Mięso po usmażeniu powinno być różowe w środku. Zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez 10 minut zanim je pokroimy. Z marynaty wyławiamy goździki i marynatę wlewamy na patelnię po smażeniu kaczki. Podgrzewamy i gotujemy przez 3-5 minut. Gorącym sosem polewamy mięso.
Krok 4 - Pierś z kaczki w pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 18.02.2013 22:32
pierś kaczki z pomarańczą - to zestawienie naprawdę bardzo dobrze smakuje :-)
Rafał3 18.02.2013 18:31
moja ulubiona
Boska_Agatka 18.02.2013 18:05
pycha
ilka_86 18.02.2013 17:49
wspaniałe danie
Krzysztof15 18.02.2013 15:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak