Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód prawdziwy

    0,5 szklanki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2-3 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    5 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • pierś z kaczki

    ze skórą szt.
  • tymianek

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
Pierś z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski. W dużym kubku połączyć miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać marynatę do miski z piersią kaczki. Włożyć pierś w marynacie do lodówki na min. 24 godziny.
Krok 2 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
Po wyjęciu piersi z lodówki, rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i ułożyć na niej pierś wyciągnietą z marynaty skórą do dołu i mocno zrumienić.
Krok 3 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
Obrócić na drugą stronę i również mocno zrumienić. Nstępnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórą do góry i włożyć bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok 20-25 min. ( zależy od wielkości piersi)
Krok 4 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w plastry (kaczka musi być delikatnie różowa w środku...wtedy jest najlepsza).
Podawać z dodatkami wg. uznania. Ja najbardziej lubię z sałatką z fasoli (przepis w mojej księdze)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 28.11.2012 19:16
pierś kaczki najczęściej przyrządzam z nutą słodyczy, podobnie jak Ty. Dodatek musztardy fajnie może uzupełnić ten smak
agata1722 02.02.2012 10:55
palce lizać
Agnieszka_B 27.12.2011 13:35
A ja muszę przyznać, że nie robię kaczki zbyt często. I sama nie wiem dlaczego...
BernadettaP 27.12.2011 09:37
Ja też lubię \"szaleć\" z kaczką :) i dziś właśnie będę też robić piersi :)
Anna146 27.12.2011 07:12
pomysł na super obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat