Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIK GŁÓWNY
-
piersi z kaczki
2 sztuki
MARYNATA
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
miód
2 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
sos sojowy
1 łyżka -
rozmaryn
1 szczypta -
tymianek
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
DODATKI
-
konfitura wiśniowa
2 łyżki
Sposób przygotowania
KROK 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
KROK 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.
* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
KROK 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. Życzę smacznego! :)
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się