Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w sosie z zielonej sałaty i sosie ze świeżej papryki
Sos z zielonej sałaty: do gotującej się połowy śmietanki wrzucić opłukane i porwane liście sałaty. Gdy sałata zwiędnie od gorąca, przełożyć ją do miksera. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji pięknie zielonego sosu. Pod koniec miksowania doprawić kostką rosołową.
Sos z czerwonej papryki i pomidorów: do gotującej się drugiej połowy śmietanki wrzucić pokrojone pomidory i paprykę bez pestek, pokrojoną w paski. Całość dusić na wolnym ogniu nie dłużej niż 4–5 min, potem przełożyć do miksera. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji pięknie pomarańczowo-czerwonego sosu. Pod koniec miksowania sos doprawić drobiową kostką rosołową.
Gotowanie kurczaka: filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, następnie skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C na 10–15 minut.
Centralnie na talerzu ułożyć wianek z pokrojonego kurczaka wokół ugotowanego ryżu. Dookoła wylać
sosy (sosy muszą być wylane tak cienkim strumieniem, żeby się nie pomieszały). Udekorować mieszanką listków świeżych ziół oraz kiełków.