Pierś kurczaka w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • prawdziwki

    4 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś kurczaka w sosie grzybowym foto
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
Krok 2 - Pierś kurczaka w sosie grzybowym foto
Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni C.
Krok 3 - Pierś kurczaka w sosie grzybowym foto
Świeże prawdziwki obgotowujemy około 10 minut i obsmażamy razem z suszonymi i cebulką. Zalewamy wodą i dusimy całość do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i zahartowujemy dwiema łyżkami wywaru. Wlewamy do sosy i zagotowujemy.
Krok 4 - Pierś kurczaka w sosie grzybowym foto
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 06.03.2014 16:03
rewelacyjne danie
Smaczna_B 19.02.2014 17:42
bardzo udane danie
Jadwiga/Jaga85 29.09.2013 21:39
Pysznie !!!!
Czarnula87 29.09.2013 21:13
bardzo smaczny obiadek
wyattearp 29.09.2013 20:16
SUPER OBIADEK !!!
Papryczka 29.09.2013 19:42
dobre jedzonko
dodi 29.09.2013 19:38
przepyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat