Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka faszerowana serem feta i oliwkami
Marynata: Mieszamy oliwę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę (tyle by nie było za słone, pamiętajmy, że ser feta jest słony).
Piersi z kurczaka dokładnie smarujemy marynatą z wierzchu i w środku. Odstawiamy.
Farsz:
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany koperek, pokrojone oliwki oraz 1/3 kostki sera feta. Dokładnie mieszamy.
Piersi z kurczaka nadziewamy farszem i "zamykamy" wykałaczką.
Smażymy bez dodatkowego oleju (chyba, że ktoś lubi więcej lub nie ma odpowiedniej patelni) na małym ogniu pod przykryciem. Podlewamy małą ilością wody ok. 1/3 szkl. wtedy będzie się trochę dusił. Gdy stwierdzimy, że jest już usmażony z jednej strony obracamy. Smażymy dlalej.
Gdy będzie juz gotowy delikatnie układamy na talerz, wyciągamy ostrożnie wykałaczkę, przekrajamy i podajemy.