Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kaczki
2 szt -
masło
3 dag -
migdały w płatkach
3 dag -
sól
1 szczypta -
oliwa
3 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
mielona kolendra Prymat
2 łyżeczki -
zmiażdżony czosnek
0,5 ząbka -
cukier
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
grzyby leśne
40 oczyszczone
Przepis i sposób przygotowania Pierś kaczki z grzybami
Przygotować marynatę: składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i wstawić do lodówki. Po 6 godzinach filety obrócić w marynacie i odstawić ponownie na 6 godzin do lodówki. Następnie wyjąć z zalewy, osuszyć, skórę ponacinać ostrym nożem i usmażyć na patelni, najpierw skórą do dołu, aby wytopił się tłuszcz. Następnie mięso przewrócić i smażyć z drugiej strony 8-12 minut, w zależności od wielkości fileta. Mięso powinno być w środku lekko różowe. Posypać migdałami, przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Pokrojoną pierś kaczki podawać z grzybami leśnymi duszonymi na maśle i sałatką z cykorii.
Komentarze (3)