Pierś kaczki „Saint-Tropez”

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kaczki

    4 szt
  • kurki

    300 g
  • szalotka

    4 szt
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • masło

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem

Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem je a potem posiekałem.

Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki.
Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 01.09.2016 22:39
chętnie bym skosztowała!
Iwusia 29.08.2016 23:48
ależ smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat