Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sałatka z rukoli

  • rukola

    3 garści
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • kiełki rzodkiewki

    2 garstki
  • oliwa

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • ser feta

    15 g
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk

Kaczka i sos

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • tymianek

    szczypta
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • miód

    1 łyzka
  • musztarda sarepska

    1 łyzka
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • sok z pomarańczy

    1/2 pomarańczy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym foto
kaczkę myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę, żeby potem tłuszcz się wytopił. Smarujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z olejem i na GORĄCEJ patelni kładziemy skórą do dołu. Smażymy po 5 minut z każdej strony
Krok 2 - Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym foto
Kaszę gotujemy w wodzie w stosunku 2:1(woda:kasza), najpierw kaszę płuczemy na sitku, nastepnie wsypujemy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kasza musi być miękka
Krok 3 - Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym foto
Kaczkę zdejmujemy z patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 20minut (180 stopni góra-dół). Na wytopionym kaczym tłuszczu robimy sos - dodajemy miód, musztardę i sok z pomarańczy. Redukujemy
Krok 4 - Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym foto
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut, żeby "odpoczęła". Nastepnie kroimy ją w grube plastry. W międzyczasie myjemy rukolę i prażymy nasiona słonecznika na patelni
Krok 5 - Pierś kaczki podana z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli w sosie pomarańczowym foto
Do rukoli dodajemy nasiona słonecznika, kiełki, suszone pomidory drobno pokrojone, ser feta rozdrobniony i polewamy oliwą i skrapiamy ocem winnym, doprawiamy do smaku. Kaczkę podajemy jak na obrazku: na srodku kasza na niej ułożone plastry kaczki a wokól sałatka. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 12.06.2017 16:58
ładnie podane
idealme 09.04.2015 23:37
polecam wszystkim
miodunka 25.01.2015 20:20
Ładny okaz, mięsko jak się patrzy !!
Renata9 23.01.2015 19:39
rewelacyjny obiadek
brioszka 23.01.2015 18:19
wow na bogato! :) super!
w mojej kuchni 23.01.2015 18:05
smaczne jedzonko..
Gracer 23.01.2015 17:47
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat