pierożki zapiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • żółtka

    z 1 jajka
  • olej

    15 g
  • żółty ser

    150 g
  • boczek

    100 g
  • Farsz:

  • ziemniaki

    100 g
  • białko

    z 1 jajka
  • cebula

    50 g
  • olej

    10 g
  • sól, pieprz

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wlać tyle wrzątku, żeby po wymieszaniu z mąką pozostał niewielki wianuszek suchej mąki. Dodać żółtko, olej i szczyptę soli. Ciasto wyrobić, przykryć naczyniem. Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki ugotować, zemleć w maszynce. Cebulę, ziemniaki, białko i przyprawy dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać farsz i lepić pierożki. Zagotować wodę, posolić, wrzucić do niej pierożki i gotować 3 minuty, po czym wodę odcedzić, a pierożki włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Posypać startym serem, następnie polać stopionym boczkiem i zapiec w gorącym piekarniku przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 28.02.2012 20:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat