Pierożki z porzeczkami

Pierożki z porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    4 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    5 łyżek
  • mleko

    150 ml
  • porzeczki czerwone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki z porzeczkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki z porzeczkami  foto
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko i odrobinę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn.
Krok 2 - Pierożki z porzeczkami  foto
Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzieli je na porcje.
Krok 3 - Pierożki z porzeczkami  foto
Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na nich porzeczki. Zlepiamy pierożki, układamy je na blaszce. Ciastka pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Seba 17.11.2014 08:51
super pierożki
Futka 30.10.2014 11:41
Bardzo pomysłowe i niezwykle pyszne pierożki :)
norweska20 20.10.2014 00:13
wyglądają obłędnie
Kejti 19.10.2014 21:32
...ale bym zjadła :-)
malaczarna23 02.10.2014 18:23
Smaczne ciasteczka
Kluska_87 02.10.2014 10:01
piękne słodkości
Kolorowa 01.10.2014 19:38
Bardzo zachęcająca forma !
irenka 01.10.2014 18:53
wyglądają przepysznie
czekoladka_m 01.10.2014 18:44
Wyglądaja tak pysznie, że aż slinka cieknie
Adam/ZUB3R 01.10.2014 17:46
wyglądają bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat