Pierożki z białej kiełbasy

Pierożki z białej kiełbasy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • margaryna

    150 g
  • jajko

    1 całe
  • żółtko jaja

    1
  • śmietana 18 proc

    200 g gęstej
  • sól do smaku

  • pieprz

Nadzienie

  • kiełbasa biała

    350 g
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1
  • białko

    1
  • sól do smaku

  • pieprz

  • tymianek Prymat

    suszony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy całe jajko , żółtko, gęstą śmietanę i przyprawy. Wszystko zagniatamy , owijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
Umyte pieczarki kroimy w drobne paski.
Posiekaną cebulę przesmażamy z pieczarkami, aż odparują.
Odstawiamy do przestudzenia.
Obraną kiełbasę lekko rozdrabniamy i blendujemy razem z pieczarkami , przyprawiamy i mieszamy z białkiem.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki 7 cm..
Na środku każdego układamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierożki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy postawione na blaszce w 180 C ok.30-40 minut.
KORAL
Pierożki najlepiej smakują na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

17.03.2016 13:33
ciekawy pomysł na pierożki

Małgorzata Pin

17.03.2016 11:59
Świetny pomysł.

IKrakowianka

16.03.2016 20:49
bardzo fajne

sylwia_sl

16.03.2016 17:15
bardzo apetyczny przepis

marcia7

16.03.2016 16:28
takiego farszu jeszcze nie jadłam

Ola1984

16.03.2016 16:14
Świetna przekąska idealna na święta :)

Madzai

16.03.2016 16:01
Bardzo apetyczne :)

anka1988

16.03.2016 13:32
fajny przepis, idealny an świąteczny stół.

ice cubes

16.03.2016 13:03
Zaskakujące nadzienie

ice cubes

16.03.2016 13:03
Zaskakujące nadzienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat