pierożki śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • masło

    15 dkg
  • cukier puder

    8 dkg
  • jajko

    2 szt
  • powidła śliwkowe

    20 dkg
  • orzechy laskowe

    5 dkg
  • cukier luder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miseczki, dodać płatki dobrze schłodzonego mleka, cukier puder i jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć krążki o średnicy około 8 cm. Roztrzepać drugie jajko, posmarować krążki. Na każdym ułożyć łyżkę powideł i p[osypać odrobiną orzechów. Uformować pierożki. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posypać resztą orzechów. Piec około 15 minut w temp. 175*C. Podawać oproszone cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zawadka 06.05.2011 11:37
mniamniuśne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat