pierożki pikatne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    80 g
  • margaryna

    30 g
  • śmietana

    30 g
  • drożdże

    3 g
  • sól

  • jajko

    2 sztuki
  • ser żółty

    25 g
  • sól, pieprz

  • papryka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami i sól. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Zer biały rozetrzeć, dodać jajko i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do twarogu, przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Masę serową nakładać na krążki ciasta, zalepiać pierogi, smarować jajem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku. lub obsmazyć na patelni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 01.10.2011 21:00
smaczne
Grazyna0211 17.08.2011 11:31
fajne pierożki warto wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat