Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki empanadas z tuńczykiem
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę wszystko razem smażyć aż papryka zmięknie, a woda odparuje. Następnie podsmażone warzywa lekko ostudzić. Oliwki pokroić na kawałki i dodać do podsmażonych składników, tuńczyka odcedzić, rozdrobnić i dodać do farszu. Wszystko razem dokładnie wymieszać, oraz przyprawić solą i pieprzem.
Następnie rozwałkować cienko ciasto na stole posypanym mąką i wykrawać kółka na których kłaść niewielką ilość farszu i dokładnie skleić. Można na pierożkach wykonać falbankę, lub wzorek wykonany za pomocą widelca. Polecam jednak zrobić falbankę, przynajmniej wiadomo, że podczas pieczenia nic się nie rozklei. Gdy ciasto stwardnieje podczas wałkowania na mące, można dodać do ciasta trochę wody i wyrobić ponownie ciasto, by miało konsystencję pozwalającą lepić pierogi.
Gotowe pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.