Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ziemniaczane z mięsem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczane z mięsem

Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciska się przez praskę, dodaje dwa rodzaje mąki, doprawia solą i dokładnie wyrabia aż ciasto nie będzie się kleić do ręki. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki (szklanka o średnicy 8 cm) na środek krążka kładziemy łyżeczkę farszu.

Farsz przygotowujemy z 500 g mięsa mielonego, 1 cebuli, 2 łyżeczek majeranku, soli morskiej prowansalskiej i pieprzu czarnego.

Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju z posiekaną cebulą, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 10 minut.

Faszerujemy nim pierogi. Pierogi lepimy tak samo jak pierogi gotowane. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy olejem, układamy pierogi obok siebie, smarujemy pierogi olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem, pieczemy 40 minut. Po wyciągnięciu zsypujemy do żaroodpornego naczynia, możemy pierogi podać z sosem, keczupem lub posypane smażoną cebulką. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

medi 02.12.2012 12:07
super,zjadła bym takie:)
aisoglam 02.12.2012 00:21
bardzo ciekawie wyglądają te pierożki :)
Lemon 01.12.2012 20:06
superowe
Monika111 01.12.2012 19:18
Ale fajne :)
Małgorzata106 01.12.2012 19:09
super
adelajda 01.12.2012 18:34
lubię takie pierogi !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak