Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
gorąca woda 1/2 szklanki
woda zimna 1/2 szklanki
olej 1 łyżka
sól do smaku

Nadzienie

szpinak 600 gram
szalotka 2 sztuki
ząbki czosnku 4 -5 sztuk
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
ser feta 300 gram
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
Szalotkę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i smażyć kilka minut do odparowania płynu. Jeżeli szpinak będzie zbyt wilgotny to dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić pieprzem i schłodzić.
Do zimnego szpinaku pokruszyć ser, i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
Gotować w osolonym wrzątku 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.01.2016 10:47
moje ulubione pierogi
jagoda5913 03.01.2016 17:37
super pierogi
Grazyna0211 03.01.2016 16:11
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak