Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
gorąca woda 250 ml
sól 1 szczypta

Farsz

szpinak mrożony 500 g
ser biały 200 g
ser feta 1/2 szt
cebula 1 szt
czosnek ząbki 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
sól do smaku
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, zrobić zagłębienie. Dolewać powoli gorącą wodę, mieszać łyżką. Na koniec dokładnie zagnieść. Przykryć szklaną miską.
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem foto
2
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć. Bardzo uważać żeby czosnek nie zrobił się brązowy. Dodać do tego rozmrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu do wyparowania wody, Doprawić solą i pieprzem. Wkruszyć ser feta. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać zmielony biały ser.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem foto
3
Ciasto rozwałkować cienko, wykroić kółka szklanką, nakładać farsz, sklejać pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.11.2016 19:17
moje ulubione pierogi, pyszne
Aleksandra/Olcia 10.11.2016 18:57
bardzo lubię pierogi ze szpinakiem pycha
KORAL 10.11.2016 16:27
Pierożki takie uwielbiam :)
kd045 10.11.2016 14:04
super przepis !
magdow 10.11.2016 13:58
uwielbiam takie, zawsze robię je w ... listopadzie ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak