Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

( Proporcję na ok 100 sztuk średniej wielkości pierogów) Cisto

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
olej roślinny 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

ziemniaki ugotowane 500 g
ziemniak 1 kg , surowe
cebule 2 sztuki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

1.Farsz:Surowe ziemniaki obrać umyć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach, odstawić na 30 min. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Z surowych ziemniaków odlać wytworzony płyn , połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej , smażyć ziemniaki na rumiano co chwila mieszając by nie powstał placek.
2. Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne. Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.
3.W garnku zagotować wodę z odrobiną oleju ( dzięki temu pierogi się nie posklejają) , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową. Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 05.01.2016 13:12
My z mięsem także lubimy ale z samymi ziemniakami też wychodzą pyszne :) Zawsze można dodać smażony boczek lub kiełbasę do farszu :)
Marta1986 03.01.2016 22:22
pyszne pierogi
Noruas 03.01.2016 22:05
Fajny pomysł, szkoda, że u mnie to jednak Mięsożerca dyktuje smaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak