Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • olej

    2 łyzeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    3/5 szklanki
  • farsz ziemniaczany

  • pieczarki

    1 kg
  • cebula

    sztuka
  • pieczarki

    40 dag
  • smalec

    2 łyzki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka

    1 (chili)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
1/2 kg mąka
2 łyżeczki olej
1/2 łyzeczki sól
3/5 szklanki woda

Wszytskie składniki , któe zostały wymienione w przepisie łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto.

Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, ktorego po nałożeniu farszu boki łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalic.
Krok 2 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
Farsz:
1 kg ziemniaki
1sztuki cebula
40 dag pieczarki
2 łyżki smalec
do smaku sól i pieprz
1 sztuka papryka chilli

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Podobnie robimy z cebula.
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak. Dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i posiekaną paprykę chilli. Smazymy dalej.
Krok 3 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
Wykładamy farsz ana każde kółko, ( ja użyłem formy do robienia pierogów) sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody,
Krok 4 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
mieszamy deliaknie.
Krok 5 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
wyciągamy z garnka, wykładamy na talerz by się nie posklejały.
Krok 6 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
Najlepiej smakują podpieczone i polane tłuszczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 20.01.2014 20:48
no tak nie zauważyłam, że to przepis KPK i przeczytałam tylko pierwsze wyświetlenie
mic 20.01.2014 18:43
STenka polecam tez przejrzeć przepis nie tylko tytuł:)
mic 20.01.2014 18:43
masz pod zdjeciem przepis
Stenka 20.01.2014 18:40
a co to za farsz ziemniaczany?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat