Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z wędzonym twarogiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 70 dag
jajko 1 sztuka
olej 3 łyżki
drożdże suche 1 szczypta
sól 1/2 łyżeczki
woda letnia

farsz

ziemniaki ugotowane 1 kg
twaróg 1/2 kg wędzonego
cebula 1 sztuka
margaryna 1/4 kostki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wędzonym twarogiem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i drożdże, zrobić dołek w który wlać olej i wbić jajko przy pomocy noża zabrać troszkę mąki do jajka i zacząć dolewać ciepłą wodę zagniatać ciasto. Wody dolewamy tyle, aby powstało nam odpowiednio gęste ciasto, ciasto po wyrobieniu nie może się kleić do dłoni i po naciśnięciu palcem ma wrócić do wcześniejszego wyglądu. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki skręcić przez maszynkę dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną na margarynie cebulkę, wymieszać i wkruszyć twaróg ( nie kręcić go przez maszynkę jak w przypadku białego sera do ruskich pierogów) , następnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
Zagotować spora ilość osolonej wody i gotować pierogi wrzucając je na wrzącą wodę, gotować do momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 13.03.2016 14:49
Muszą być pyszne!
ice cubes 13.03.2016 11:58
Ciekaw jestem smaku nadzienia :)
Jolcia_90 12.03.2016 20:53
Ciekawe nadzienie :) Uwielbiam pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak