Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
3 szklanki
żółtko jajek
2 szt
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
śmietana kwaśna
125 ml
NA FARSZ
udka kurczaka całe
1 szt gotowane
ser feta
10 dag
szpinak świeży
4 garści czystego
czosnek
3 ząbki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
masło
1 łyżka
do polania
masło
10 dag
mąka pszenna
do posypania stolnicy
woda
125 (gorąca)
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
ser biały
25 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.

Rozmieszałam żółtka ze śmietaną.Do miski wsypałam przesianą mąkę z solą.W środku wlałam jaja ze śmietaną,oprószyłam mąką.Dolewając po troszku gorącą wodę zarabiałam ręką ciasto.Szybko ale energicznie.Ciasto jest zwarte i sprężyste.Przykryłam je lnianą ściereczką na pół godziny. Na farsz- mięso rozdrobniłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w rozdrabniaczu wraz z serem i fetą. Szpinak posiekałam,podsmażyłam na łyżce masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Odparowałam płyn,który się wytworzył podczas smażenia.Ostudziłam i wymieszałam z rozdrobnionymi wcześniej składnikami.Doprawiłam pieprzem i solą. Gdy ciasto odpoczęło,podzieliłam je na 4 części i każdą kolejno wałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na cienkie placki.Wykrawałam foremką do pierogów krążki (można szklanką).Na środku każdego nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklejałam brzegi. W garnku zagotowałam wodę,osoliłam 1 łyżką soli. Na wrzątek partiami wrzucałam pierogi tak,aby woda nie przestawała wrzeć.Lekko mieszałam drewnianą łyżką,by nie uszkodzić pierogów.Gdy wypłynęły na powierzchnię gotowałam jeszcze 6 minut.Wyjmowałam łyżką cedzakową i osączałam na durszlaku.Wrzucałam kolejną partię.Otrzymałam 39 sztuk. Na patelni rozpuściłam masło,wsypałam bułkę tartą i smażyłam na małym ogniu przez 1-2minutki.Polałam pierogi i podawałam. Nadmiar pierogów można zamrozić.Później wystarczy zamrożone wrzucić na wrzątek i gotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.09.2012 09:00
Ślinka cieknie na sam widok.
motylwe 23.09.2012 19:02
pyszne
Justyna87 23.09.2012 18:42
smaczne :)
gosia561 23.09.2012 18:40
świetny farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak