Pierogi z serem i truskawkową polewą

Pierogi z serem i truskawkową polewą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • jajko

    1
  • masło

    1 kostka
  • twaróg zmielony

    35 dag
  • rodzynki

    1 garść
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • truskawki świeże

    500 g
  • woda letnia

    250 ml
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    6 łyżeczek
  • żółtko jaja

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
Masło stopić i ostudzić. Z mąki, wody, żółtka i stopionego masła wyrobić ciasto.
Krok 2 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
Twaróg połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami, łyżką śmietany i ubić widelcem.
Krok 3 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
Ciasto podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkować cienko i wykroić szklanką koła na pierogi. Na środek nałożyć farsz serowy.
Krok 4 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
W garnku zagotować wodę. Pierogi skleić i wkładać na gotującą się wodę.
Krok 5 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
Po wypłynięciu pierogów gotować około 3 min.
Krok 6 - Pierogi z serem i truskawkową polewą foto
Truskawki umyć, obrać i zmiksować. Pierogi podawać ze zmiksowanymi truskawkami. Smacznego!
Kluska_87
Pierogi można jeszcze polać stopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

27.07.2015 20:07
Uwielbiam pierogi! i jeszcze z truskawkami... super!

Franciszek

29.06.2015 23:44
Super pierogi

irenka

29.06.2015 20:40
one muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat