Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z \"ruskim\" nadzieniem.
Farsz: Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe bardzo dokładnie ugnieść , by nie było grudek
/gdy ugotowane wcześniej, zimne , należy zemleć/. Ser rozgnieść też tłuczkiem do ziemniaków /jeśli twardy , przez maszynkę do mięsa/. Usmażyć na prawie brązowo posiekaną cebulę na oleju, ostudzić. Wszystko połączyć , posolić , dodać sporo pieprzu.
Z ciasta robić w dowolny sposób placki /ja sposobem mojej Babci robię wałeczek , odkrawam plasterki i rozwałkowuję je/, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze ok. 3 min./Podawać polane zrumienionym masłem lub ze skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonej słoniny. Do popicia kefir, kwaśne lub słodkie mleko, a ja lubię ... czysty barszcz.