Pierogi z rabarbarem

Pierogi z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl
  • woda gazowana

    1/2 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól

    szczypta

Pozostałe składniki

  • rabarbar

    40-50 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • śmietana

  • cukier

  • cukier puder

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z rabarbarem foto
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, olej i żółtko.
Krok 2 - Pierogi z rabarbarem foto
Wlać mleko i wodę gazowaną.
Krok 3 - Pierogi z rabarbarem foto
Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić na 20-30 minut.
Krok 4 - Pierogi z rabarbarem foto
W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać.
Krok 5 - Pierogi z rabarbarem foto
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru.
Krok 6 - Pierogi z rabarbarem foto
Krążki ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 7 - Pierogi z rabarbarem foto
Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 8 - Pierogi z rabarbarem foto
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem. Podawać z dodatkiem śmietany ubitej z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.
RenataZ-et
Pierogi z rabarbarem są rewelacyjne. Wszyscy domownicy byli mile zaskoczeni. Polecam, są warte wypróbowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

15.08.2015 21:36
jeszcze takich nie jadłam , jesteś odwazna hihi....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat