pierogi z płuckami kausta i grzybami

pierogi z płuckami kausta i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1\2 kg
  • jajko

    1
  • żółtko jaja

    1
  • oliwa

    3 łyżki
  • gorąca woda

    3\4 szklanki

farsz

  • mięso wieprzowe

    1\2 kg płucka
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    4-5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • słonina

    10 dag
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • grzyby suszone

    zmielone -do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Do maki dodać jajko oraz zółtko ,wlać oliwe , dodawać stoniowo wode , wyrobic ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na kilkanascie minut. 2. Farsz: Płucka opłukać i ugotować ,kapustę opłukać i również ugotować. Grzyby namoczyć. Słoninę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia posiekaną cebulę , wszystko razem chwile smażyc. Płucka kapustę grzyby oraz połowe skrawków usmazonej słoniny zmielić w maszynce,nastepnie dodac tłuszcz z cebulką, przyprawic do smaku, wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka i nakładając na kazde koło farsz, zlepiac pierogi . Pierogi ugotować w osolonej wodzie . Przed podaniem posypac pozostałymi usmazonymi skrawkami. Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wozniczka

10.07.2016 17:21
Byłoby wspaniałe je zjeść

cukiereczek

07.07.2016 18:02
domowe pierogi-Lubię to !

Pani Domu

07.07.2016 12:55
pyszne pierogi

w mojej kuchni

07.07.2016 08:44
pysznie nadziane

smerfetka79

07.07.2016 00:00
chętnie bym zjadła!!

halina17

06.07.2016 23:13
Dobre pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat