Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
sól
drożdże 10 gram
mleko 3/4 szklanki

Na farsz

kasza orkiszowa 100 gram
cebula
twaróg 150 gram
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową

Kroki postępowania

1
Kaszę orkiszową ugotować, wrzucić do miski. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.

Twaróg również, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową foto
2
Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać dwie łyżki oliwy i sól.

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wlewać porcjami drożdże do mąki i posiekać nożem. Po wlaniu całego mleka wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić na chwilkę.
Krok 2 - Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową foto
3
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać porcję farszu i dokładnie zlepić boki.
Krok 3 - Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową foto
4
Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Krok 5 - Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 22.09.2016 10:45
fajne pierozki
adelajda 16.09.2016 21:22
Ciekawy farsz :)
benka 16.09.2016 19:53
Piekłam takie z gryczaną, muszę teraz spróbować z orkiszową.
Stenka 16.09.2016 19:25
ciekawa propozycja
sezamek 16.09.2016 17:28
smaczne pierogi
AZgotuj 16.09.2016 14:59
pięknie wyrosły :)
Mniam 16.09.2016 14:38
Jak ja lubię takie pierożki :) Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak