Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieczonym karpiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

filet z karpia 1 kg
bulion warzywny 500 ml
cytryna 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
oliwa 4 łyżki
cebula 4 szt
orzechy włoskie 100 g
płatki migdałowe 100 g
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
chleb 1 kromka
Szafran nitki Prymat 1 g
sól i pieprz

Ciasto

mąka pszenna 500 g
wrzątek 300 ml
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieczonym karpiem

Płaty karpia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą.
Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C.

Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem.

Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule.

Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:41
Genialny pomysł, ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak