Pierogi z niepaloną kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • cebula czerwona

    3 szt
  • gałka muszkatołowa cała

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

  • woda

    1/2 (gorąca)
  • ziele angielskie całe

    4 szt
  • ser biały

    300 (twarogowy)
  • kasza gryczana

    1,5 (niepalona)
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiewam, dodaję sól do smaku trochę masła roztopionego i bardzo gorącej wody. Ciasto powoli łączę z gorąca woda za pomocą widelca Następnie wyrabiamy ciasto aż uzyska jednolita konsystencje . Ciasto powinno odpoczywać około 1/2 h.
Farsz:
kasze gryczaną płuczemy raz i zalewamy wodą na około 1 cm, solimy, zagotowujemy delikatnie i odstawiamy do ciepłego piekarnika na około 30 min, kasza wtedy nam dojdzie i będzie przepysznie kremowa. Do kaszy wkręcamy biały ser .Do farszu dodaje zeszkloną na maśle cebule do której dodaje utarte w moździerzu ziele angielskie. Do gotowego farszu dodaję świeżo tartą gałkę muszkatołową, świeżo mielony czarny pieprz i wyciskam czosnek. Farsz powinien się macerować przez kilka godzin. Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko, nakładam farsz, zalepiam. Gotuje kilka minut, podaje z konfiturą z cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 02.10.2013 00:26
rewelacja takie pierogi
pestka 01.10.2013 08:04
świetne pierogi- wyglądają pysznie
miroslawa 01.10.2013 04:31
ale by się zjadło
Kuchenka 30.09.2013 23:41
Supcio pierozki
stokrotka 30.09.2013 22:47
ale super danie
marinia 30.09.2013 22:47
wyglądają na bardzo profesjonalne :)
kokoszka 30.09.2013 22:38
super wyglada
Jadwiga/Jaga85 30.09.2013 22:36
Smaczny obiadek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat