Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z niepaloną kaszą gryczaną
Mąkę przesiewam, dodaję sól do smaku trochę masła roztopionego i bardzo gorącej wody. Ciasto powoli łączę z gorąca woda za pomocą widelca Następnie wyrabiamy ciasto aż uzyska jednolita konsystencje . Ciasto powinno odpoczywać około 1/2 h.
Farsz:
kasze gryczaną płuczemy raz i zalewamy wodą na około 1 cm, solimy, zagotowujemy delikatnie i odstawiamy do ciepłego piekarnika na około 30 min, kasza wtedy nam dojdzie i będzie przepysznie kremowa. Do kaszy wkręcamy biały ser .Do farszu dodaje zeszkloną na maśle cebule do której dodaje utarte w moździerzu ziele angielskie. Do gotowego farszu dodaję świeżo tartą gałkę muszkatołową, świeżo mielony czarny pieprz i wyciskam czosnek. Farsz powinien się macerować przez kilka godzin. Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko, nakładam farsz, zalepiam. Gotuje kilka minut, podaje z konfiturą z cebuli.