Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • śmietana kwaśna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

Ciasto na pierogi:
mąka pszenna - 2 szklanki,
jajo,
śmietana kwaśna lub jogurt naturalny - 2 łyżki,
woda ciepła - ok 0,5 szklanki (troszkę mniej),
sól - 1/3 łyżeczki,
olej - 3 łyżeczki,
mąka do posypania blatu.
Nadzienie z kapusty:
kapusta biała - 1/3 większej główki,
cebula - 2 nieduże,
olej - łyżka,
kostka bulionowa - dałam drobiową,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobniutko kroimy i smażymy na oleju, studzimy. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajmy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcedzamy i studzimy, najlepiej na sicie. Mieszamy cebulę z kapustą i dobrze przyprawiamy, aby smak był wyraźny. Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników: Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, gdzie wrzucić jajo, jogurt, olej, sól. Ucierając ręką stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdybyśmy chlusnęli za dużo, dodać trochę mąki. Wyrabiamy ręką ciasto przez 10-15 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło, przez 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na posypanym mąką blacie. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki. Przed nałożeniem farszu, każde kółko z ciasta nieco rozciągam po bokach, aby dały się łatwo skleić. Sklejamy pierożki, można przycisnąć brzegi widelcem. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzia123 03.04.2012 07:43
uwielbiam pierogi
ilka_86 26.01.2012 16:24
fajne pierogi
Olaa 30.11.2011 09:43
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat