Pierogi z nadzieniem z bobu i boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    50 dag
  • szczypta soli

  • woda

  • cebula

  • boczku parzonego

    15 dag
  • sól

  • pieprz

  • masło

  • bób

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie na środku, wlać gorącą wodę i zagnieść, znów dolać wody i zagnieść, czynność powtarzać do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne. Przygotować nadzienie: bób ugotować w osolonej wodzie, obrać, przełożyć do blendera i zmiksować. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać, wrzucić oba składniki na patelnię i przesmażyć. Dodać do masy z bobu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 2 mm, wykroić krążki, na środku każdego kłaść farsz, zlepić brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować około 5 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch, odcedzić, podawać polane masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat