Pierogi z mordoru

Pierogi z mordoru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    3/4 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • oliwa

    3 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • twaróg

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka

    1/2 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • masło

    1 łyżka
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mordoru foto
Ciasto:

Potarte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
Krok 2 - Pierogi z mordoru foto
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i przecedzoną szklankę naparu burczanego.

Wszystko dokładnie mieszamy i jak lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią i zabieramy się za farsz.
Krok 3 - Pierogi z mordoru foto
Farsz Buraki trzemy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i resztę drobno pociętych warzyw. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką, dusimy tak przez 10 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy i dodajemy pokruszony biały ser.
Krok 4 - Pierogi z mordoru foto
Lepimy

Ciasto wałkujemy na 3mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.

Pierogi gotujemy przez 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Ja do pierogów zrobiłam śmietanowy sos pietruszkowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

15.03.2013 10:38
Szkoda,że nie widać przekroju pierożka z tym farszem.

kasia-gotuje.pl

04.03.2013 21:49
Dziękuję :) Cieszę się, że nazwa jak i same pierogi się spodobały :) Pomysł na pierogi powstał po kilkunastogodzinnym weekendowym graniu w gry strategiczne ;) Pierogi w smaku niczym nie przypominają barszczu, taka nowa smaczniejsza odsłona buraków :)

Noruas

04.03.2013 21:02
Jakie śliczne różowiutkie! Ze tak powiem barszcz i pierożki w jednym :) A Mordor! Tym to mnie ujęłaś :) Mam do niego słabość (widać ją w moim nicku :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat