Pierogi z mordoru

Pierogi z mordoru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    3/4 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • oliwa

    3 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • twaróg

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka

    1/2 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • masło

    1 łyżka
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mordoru foto
Ciasto:

Potarte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
Krok 2 - Pierogi z mordoru foto
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i przecedzoną szklankę naparu burczanego.

Wszystko dokładnie mieszamy i jak lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią i zabieramy się za farsz.
Krok 3 - Pierogi z mordoru foto
Farsz Buraki trzemy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i resztę drobno pociętych warzyw. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką, dusimy tak przez 10 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy i dodajemy pokruszony biały ser.
Krok 4 - Pierogi z mordoru foto
Lepimy

Ciasto wałkujemy na 3mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.

Pierogi gotujemy przez 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Ja do pierogów zrobiłam śmietanowy sos pietruszkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

15.03.2013 10:38
Szkoda,że nie widać przekroju pierożka z tym farszem.

kasia-gotuje.pl

04.03.2013 21:49
Dziękuję :) Cieszę się, że nazwa jak i same pierogi się spodobały :) Pomysł na pierogi powstał po kilkunastogodzinnym weekendowym graniu w gry strategiczne ;) Pierogi w smaku niczym nie przypominają barszczu, taka nowa smaczniejsza odsłona buraków :)

Noruas

04.03.2013 21:02
Jakie śliczne różowiutkie! Ze tak powiem barszcz i pierożki w jednym :) A Mordor! Tym to mnie ujęłaś :) Mam do niego słabość (widać ją w moim nicku :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat