Pierogi z mięsem ,kapustą i pieczarkami

Pierogi z mięsem ,kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki- ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanka
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • kapusta kiszona

    250 g
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    2 sztuka
  • liść laurowy

    3 sztuka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • pieprz ziołowy

    1 do smaku
  • olej do smażenia

    2 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: Mięso pokroić w grubą kostkę ,posypać przyprawą do mięs i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić i odstwić do wystudzenia.Kapustę kiszoną odcedzić z soku i włożyć do garnka z wodą,dodać liście laurowe gotować około 30 minut.Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski i wystudzić.
Mięso i kapustkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i wymiszać z cebulą i pieczarkami. Przyprawić.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę ,dodać ciepłą wodę i sól. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Włożyć do woreczka foliowego na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać koła. Na każde koło nakładać farsz zlepiać pieroga.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucać pierogi. Gotować kilka minut. Odcedzić i układać na talerz.
Duusiak
Pierogi po wyjęciu z wrzątku można zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie wtedy nie będą się sklejać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

27.10.2016 19:13
dobre nadzienie

Marta1986

27.10.2016 17:10
pysznosci mniam

Krystyna32

27.10.2016 16:19
bardzo smaczne

Motorek

27.10.2016 15:45
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat