Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • wrzątek

farsz

  • comber z królika

    1 szt
  • pieczarki

    20 dkg
  • cebula

    2-3 szt
  • jajko

    1 szt
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • chili

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Królika ugotować, lub wykorzystać mięso z obiadu. Ja zużyłam duszonego królika - comber i żeberka. Mięso obrać i przepuścić przez maszynkę. Pieczarki zetrzeć na grubym oczku, doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami, i przesmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Składniki farszu połączyć, doprawić do smaku i wymieszać z jajkiem. Przygotować ciasto, dodając tyle wrzątku ile zabierze mąka. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nakładać na nie farsz, sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze smażoną cebulką. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

07.01.2016 10:08
Ależ bym zjadła, pycha!!!

iziona

07.01.2016 09:50
Uwielbiam wszelkie pierogi, a to zdjęcie jest przeapetyczne

MałaMi89

06.01.2016 22:49
Uwielbiam takie! :)

JulkaTomeczek

06.01.2016 20:36
Pyszne pierożki

norweska20

06.01.2016 20:10
smakowita propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat