Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • kasza pęczak

    1 woreczek
  • mięso mielone

    1 kg
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • zielona pietruszka

  • przyprawy

ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 kg+do podsypywania
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • woda ciepła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto
Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a cebulę pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, następnie dodać kaszę
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto
i mięso mielone oraz około 2 łyżek posiekanej pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące i polane podsmażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 30.06.2017 11:53
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat