Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

kasza pęczak 1 woreczek
mięso mielone 1 kg
marchew 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
masło 2 łyżki
zielona pietruszka
przyprawy

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg+do podsypywania
olej 2 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
woda ciepła

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

Kroki postępowania

1
Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a cebulę pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, następnie dodać kaszę
Krok 1 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto
2
i mięso mielone oraz około 2 łyżek posiekanej pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto
3
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące i polane podsmażoną cebulką.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kaszą pęczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.06.2017 11:53
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak