Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • jaja

    2 szt
  • woda

    wg.uznania
  • mięso gotowane

    35 dag
  • cebula

    1 szt.
  • bułka tarta

    1-2 łyżki
  • śmietana

    1-3 łyżki
  • płucka gotowane

    10-15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki 1 jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi - dobrze wyrobić.
Do pierogów wykorzystuję mięso z rosołu,a że lubię płucka to zawsze parę deko kupuje i gotuję oddzielnie w osolonej wodzie.
Mięso i płucka przekręcić przez maszynkę,dodać jajko,bułkę tartą i śmietanę - przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni na odrobinie oleju zrumienić cebulkę,dodać do farszu.
Ciasto cienko rozwałkować,kłaść nadzienie,przykryć drugim plackiem rozwałkowanego ciasta i foremką wykrawać pierogi lub z placka szklanką czy literatką wycinać krążki,włożyć farsz i sklejać pierogi w ręku.
Gotować w osolonym wrzątku.
Można podawać z rozpuszczonym tłuszczem lub przysmażone na patelni - takie lubię najbardziej.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 29.04.2013 08:13
bardzo lubię :-)
pacpaw 13.10.2012 00:23
najlepsze z najlepszych
IZABELA29 11.10.2012 09:17
dziś znów robię ruskie ale te będę następne
IZABELA29 20.08.2012 10:13
juz dawno ich nierobiłam
anemon 01.04.2012 15:53
Lubię pierogi z różnym farszem z miesnym też, tylko z płuckami jakoś jeszcze nigdy nie jadłam. Lubię pierogi małe i "mocno nadziane", tak jak Twoje.
misia53 24.02.2012 18:58
dziś piątek ale takich pierożków nie odmówię
barbara11561 19.10.2011 06:55
pyszne,i takie grubiutkie
Goya 06.09.2011 11:04
mniam
jeta72 24.08.2011 23:22
pyszności
Rybciia 13.08.2011 12:15
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat