Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Farsz
-
mięso gotowane z kurczaka
1 kg -
jajko
3 szt -
natka pietruszki
1 pęczek -
sól do smaku
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
przyprawa do potraw Kucharek
0,5 łyżeczki -
cebula
2 szt
Ciasto
-
mąka tortowa
1 kg -
woda ciepła
0,5 l -
jajko
1 szt -
sól
0,25 łyżeczki -
olej rzepakowy
2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Ugotowane mięso drobiowe (np.z rosołu) obrać i zmielić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do mięsa. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Do wody w wysokim naczyniu dodać jajko, sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodawać powoli do mąki stale mieszając aż zrobi się ciasto - ja mieszam wszystko widelcem. Później wyrabiamy ciasto do momentu aż po przekrojeniu nożem będą w cieście bąbelki.
Odstawiamy ciasto w foliowej torebce na ok. 20-30 min aby ciasto odpoczęło.
Po kawałku rozwałkowywać ciasto i wykrajać z niego krążki szklanką lub kuflem od piwa. Na każdy krążek ułożyć łyżeczkę farszu i skleić w pierożek.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Idealnie smakują ze smażoną cebulką oraz słoninką lub boczkiem.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się