Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

mięso gotowane z kurczaka 1 kg
jajko 3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt

Ciasto

mąka tortowa 1 kg
woda ciepła 0,5 l
jajko 1 szt
sól 0,25 łyżeczki
olej rzepakowy 2-3 łyżki

Porada

Idealnie smakują ze smażoną cebulką oraz słoninką lub boczkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Farsz:
Ugotowane mięso drobiowe (np.z rosołu) obrać i zmielić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do mięsa. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Do wody w wysokim naczyniu dodać jajko, sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodawać powoli do mąki stale mieszając aż zrobi się ciasto - ja mieszam wszystko widelcem. Później wyrabiamy ciasto do momentu aż po przekrojeniu nożem będą w cieście bąbelki.
Odstawiamy ciasto w foliowej torebce na ok. 20-30 min aby ciasto odpoczęło.

Po kawałku rozwałkowywać ciasto i wykrajać z niego krążki szklanką lub kuflem od piwa. Na każdy krążek ułożyć łyżeczkę farszu i skleić w pierożek.

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 12.11.2014 12:48
Mniam ,mniam! Cudo!
VioletoweKucharzenie 12.11.2014 07:31
pyszne pierożki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak