Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • mięso gotowane z kurczaka

    1 kg
  • jajka

    3 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól do smaku

    0,5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    0,5 łyżeczki
  • cebula

    2 szt

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 kg
  • woda ciepła

    0,5 l
  • jajko

    1 szt
  • sól

    0,25 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Ugotowane mięso drobiowe (np.z rosołu) obrać i zmielić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do mięsa. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Do wody w wysokim naczyniu dodać jajko, sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodawać powoli do mąki stale mieszając aż zrobi się ciasto - ja mieszam wszystko widelcem. Później wyrabiamy ciasto do momentu aż po przekrojeniu nożem będą w cieście bąbelki.
Odstawiamy ciasto w foliowej torebce na ok. 20-30 min aby ciasto odpoczęło.

Po kawałku rozwałkowywać ciasto i wykrajać z niego krążki szklanką lub kuflem od piwa. Na każdy krążek ułożyć łyżeczkę farszu i skleić w pierożek.

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Krewa007
Idealnie smakują ze smażoną cebulką oraz słoninką lub boczkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

R'n'G Kitchen

12.11.2014 12:48
Mniam ,mniam! Cudo!

VioletoweKucharzenie

12.11.2014 07:31
pyszne pierożki:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat