Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem
Ugotowane mięso drobiowe (np.z rosołu) obrać i zmielić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do mięsa. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Do wody w wysokim naczyniu dodać jajko, sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodawać powoli do mąki stale mieszając aż zrobi się ciasto - ja mieszam wszystko widelcem. Później wyrabiamy ciasto do momentu aż po przekrojeniu nożem będą w cieście bąbelki.
Odstawiamy ciasto w foliowej torebce na ok. 20-30 min aby ciasto odpoczęło.
Po kawałku rozwałkowywać ciasto i wykrajać z niego krążki szklanką lub kuflem od piwa. Na każdy krążek ułożyć łyżeczkę farszu i skleić w pierożek.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.