Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielonego mięsa 25 dag
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól
mąki pszennej 0.5 kg
soli 1 łyżeczka
ciepłej wody 0.5 szklanki
słonina 1-2 cm
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto. Na patelnię wyłożyłam mięso mielone i podsmażyłam. To samo zrobiłam z pokrojoną drobniutko cebulą. Całość zmieszałam ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku.Zmieliłam w maszynce do mięsa. Ciasto na pierogi rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam farsz a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Podawałam gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak