Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • ugotowane mieso

    30 dkg
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • sól do smaku

  • woda

    1 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso ugotowałam z włoszczyzną i zielem angielskim, obrałam i zmiksowałam. Doprawiłam pieprzem, majerankiem .Do miski z mąką wsypałam sól, dodałam olej i mieszając widelcem dolewałam wrzątek, aż zrobiła się jednolita kula. Wyjęłam ją na omączony blat i wyrobiłam elastyczne ciasto. Gdy ostygło do temperatury pokojowej wstawiłam je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowałam bardzo cienko , bez problemów- ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się klei, na dodatek nie rozkleja przy gotowaniu – wykrawałam krążki dużą szklanką, napełniałam farszem i sklejałam. Gotowałam w osolonym wrzątku, ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 09.02.2013 12:56
pyszne danie :)
halina17 15.02.2012 19:43
pyszne
msmariusz 15.02.2012 17:39
uwielbiam pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat