Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
olej 3 łyżki
gorąca woda 1/2 l
sól 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula 2 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
kasza manna 2 łyżki
sól i pieprz 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z mięsem

Cebulę drobno pokroić podsmażyć na oleju. Surowe mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę. Wbić jajo, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Starannie wymieszać łyżką, by powstała gładka masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Przykryć talerzem i odstawić.
Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać świeżo zagotowaną wodę. Najpierw wyrabiać ciasto nożem, następnie gdy przestanie parzyć w ręce – wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową. Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać ok. 1,5 łyżeczki farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 8 minut od momentu wypłynięcia (bo mięso jest surowe, jeśli jest gotowane wystarczy 2 minuty). Wykładać na talerze ugotowane pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.02.2017 19:56
bardzo lubię
Motorek 08.01.2017 09:43
bardzo dobre
jagoda5913 06.01.2017 00:31
super pierogi
Ada-Gaba 05.01.2017 16:43
bardzo lubie pierogi z mięsem
tobi1989 05.01.2017 13:25
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak