Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z mięsem
Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać świeżo zagotowaną wodę. Najpierw wyrabiać ciasto nożem, następnie gdy przestanie parzyć w ręce – wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową. Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać ok. 1,5 łyżeczki farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 8 minut od momentu wypłynięcia (bo mięso jest surowe, jeśli jest gotowane wystarczy 2 minuty). Wykładać na talerze ugotowane pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej.