pierogi z mięsem

pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • olej

    3 łyżki
  • gorąca woda

    1/2 l
  • sól

    1 łyżeczka
  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno pokroić podsmażyć na oleju. Surowe mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę. Wbić jajo, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Starannie wymieszać łyżką, by powstała gładka masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Przykryć talerzem i odstawić.
Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać świeżo zagotowaną wodę. Najpierw wyrabiać ciasto nożem, następnie gdy przestanie parzyć w ręce – wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową. Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać ok. 1,5 łyżeczki farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 8 minut od momentu wypłynięcia (bo mięso jest surowe, jeśli jest gotowane wystarczy 2 minuty). Wykładać na talerze ugotowane pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

18.02.2017 19:56
bardzo lubię

Motorek

08.01.2017 09:43
bardzo dobre

jagoda5913

06.01.2017 00:31
super pierogi

Ada-Gaba

05.01.2017 16:43
bardzo lubie pierogi z mięsem

tobi1989

05.01.2017 13:25
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat