Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem

Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi łososiowym farszem, polane bazyliowym masłem i posypane chrupiącymi orzechami smakują obłędnie i z pewnością będą hitem świąt.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta

Na farsz:

  • łosoś filet

    350 gramów
  • szalotka

    3 sztuki
  • posiekany koper

    3 łyżki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Na bazyliowe masełko:

  • masło 82%

    100 gramów
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • bazylia

    1 garść
  • orzechy włoskie

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto

Farsz:
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać łososia, posiekany koperek i chwilę smażyć. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.

Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

Krok 3 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto

Bazyliowe masełko:
Bazylię umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
Gotowe pierogi polać masełkiem bazyliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.11.2018 16:56
Pyszne ,ale kiedyś jak pamiętam to tylko z mięsem kapustą i grzybami a teraz co się da;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat