Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem
Wykonanie:
Farsz:
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać łososia, posiekany koperek i chwilę smażyć. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
Bazyliowe masełko:
Bazylię umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
Gotowe pierogi polać masełkiem bazyliowym.