Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem

Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto pierogowe

  • mąka pszenna

    50 dag
  • jajo

    1 szt
  • woda ciepła

    1 szklanka

farsz

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • boczek surowy

    30 dag
  • cebula

    2 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu na patelni. Chudy boczek drobno pokroić i podsmażyć.
Krok 2 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
Kaszę wypłukać w dużej ilości zimnej a następnie gorącej wodzie. Zalać dwoma szklankami wody i ugotować do miękkości. Składniki farszu wystudzić i wymieszać dodając sól i pieprz.
Krok 3 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować porcjami ciasto. Wykroić szklanką krążki i za pomocą foremki przygotować piergi. Można też przygotować tradycyjną metodą, nakladając na każdy krążek łyżkę farszu i zlepić brzegi.
Krok 4 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
Wodę zagotować dodając trochę soli i łyżkę oleju. Do gotującej wody wrzucać porcjami przygotowane pierogi
Krok 5 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
Gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

28.02.2017 18:30
bardzo apetyczne pierogi :-)

matesko

27.02.2017 14:00
fajna propozycja, wykorzystam

okrysia

25.02.2017 21:45
Pierogi zawsze smakowite pod każdą postacią, z kaszą jaglaną to coś wyszukanego i wykwintnego

Renata9

22.02.2017 21:47
Smaczne i zdrowe pierogi

agnieszka214

22.02.2017 20:00
Apetyczne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat