Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą kuskus i pieczoną papryką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

kuskus 100 g
bulion 200 ml
papryka czerwona
pomidory suszone w zalewie 3-4 sztuki
sól

ciasto

mąka 3 szklanki
żółtko jajek
wrzątek 1 szklanka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą kuskus i pieczoną papryką

1. Paprykę myjemy, skrapiamy oliwą, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż skórka papryki zacznie robić się czarna, wtedy wyciągamy ją, przekładamy do miski i przykrywamy folią aluminiową do wystygnięcia.
2. Kaszę zalewamy bulionem i czekamy aż wchłonie. Pomidorki wyciągamy z zalewy, kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do kaszy. Paprykę obieramy ze skórki i postępujemy tak samo jak z pomidorkami. Całość mieszamy i doprawiamy solą.
3. Przesiewamy mąkę, zaparzamy wrzątkiem i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy żółtko i sól i zagniatamy ciasto, które nadziewamy przygotowanym farszem.
4. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.03.2015 16:50
bardzo fajny przepis
gibli 16.02.2015 20:47
takich nie jadłam, ciekawe jak smakują ? :))
Kolorowa 15.02.2015 20:03
Ciekawe nadzienie
Bernadeta1 15.02.2015 16:23
na pewno smaczne
Adamorek 15.02.2015 16:14
nowy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak